Castigatorii crizei COVID19 sunt cei care au credit ipotecar

Ziarul financiar din dimineata 6 Iunie 2020 relateaza cine sunt castigatorii si cine sunt pierzatorii crizei COVID19. Articolul din Ziarul Financiar este foarte incurajator pentru cei care au credite ipotecare, pentru cei care doresc sa cumpere o casa in viitorul apropiat cu imprmut imobiliar sau cu cash si pentru dezvoltatorii imobiliari.

Toti castiga pe urma reducerilor de dobanda la credite .. toti castiga in afara de cei care asteapta ca preturile caselor sa scada si defapt o sa piarda de doua ori

credite

Cine pierde sunt cei care tin banii in cash sau in depozite bancare.

1) Prima oara pierd pentru ca au pastrat banii in cash si valoarea lor scade datorita inflatiei. Chiar daca banii sunt inchisi intrun depozit la termen în lei la o dobânda medie este de 2,3% (aprilie 2020), la o inflaţie de 2,3-3%, rezultă o pierdere nominală 0,3-1%. Daca banii sunt tinuti in cash fara dobanda, pierderea nominala este de 2,3-3.3% pe an. Economistii mondiali sustin ca in 2020 si 2021 rata inflatiei mondiale o sa screasca si deaceea cei care tin banii in cash sau depozite bancare o sa piarda si mai mult..

2) A doua oara cei care tin banii in cash pierd deaorece pretul pentru imobiliare este in crestere, mai ales in zone periferice al Bucurestiului unde se cauta case cu gradina. In comuna Berceni cresterea de pret este si mai accentuata pentru ca se investeste foarte mult in infastructura inclusiv pasarela la centura, noua statie de metrou si noua centura .. toate acestea sunt construite si pretul caselor din zona Comunei Berceni o sa cresca la un randament estimativ de 5-10% in urmatorii cativa ani. Cei care tin banii cash pierd aceasta crestere si pe deasupra daca in cativa ani o sa si doreasca sa cumpere un imobil, o casa, pretul acestora o sa fie mult mai mare decat acum, un pret poate la care nu o sa poate sa platesca avansul necesar sau nu o sa poata sa obtina un credit imobiliar pentru noile valori.

Castigatorii crizei sunt cei care au credite ipotecare si mai ales cei care au cumparat imobile pe timp de criza

1) Si au primit o reducere extraordinar de mare de la guvern. În aproape 3 luni, BNR a scăzut dobânda de referinţă de la 2,5% la 1,75%, ceea ce a dus la scăderea cu 33% a ROBOR-ului, de la 3,24% pe 20 martie la 2,17% vineri, 12 iunie. Pentru un credit de 100,000Euro, guvernul a scazut dobanda cu mai mult de 1000lei per an sau 90 de lei pe luna, reprezentand o majorare de fapt al veniturilor de 2,8% mai mare decat dobanzile bancare!
2) Pretul imobilelor mai ales in zona Comunei Berceni au crescut foarte mult pentru ca sunt multi care cauta casa cu gradina si multi altii care inteleg ca acum este timpul oportun sa cumpere case si deaceea cererea crescuta a adus preturi mai mari. Cei care au pre contractat o casa pe perioada COVID19 au reusit intro perioada foarte scurta sa realizeze o crestere de aproape 10%!!! al valorilor caselor pe care au pre contractat.

Noi in Unavia preconizam ca pierderile celor care tin banii cash sau la banca, o sa aiba sa piarda din ce in ce mai mult. Si articolul din Ziarul Financiar elude in aceasta directie. Cum mai exact? Articolul ofera aceasta statistica “In România, diferenţa dintre depozitele acumulate şi creditele acordate este de 100 de miliarde de lei, chiar dacă dobânzile la lei şi la euro sunt în scădere” .. Deci exista cel putin!! 100 de miliarde de lei care au potentialul sa intre pe piata sa cumpere imobiliare. Daca doar o fractie din acesti bani o sa intre pe piata, deoarece dobanzile au scazut si o sa scada, pretul caselor o sa creasca enorm!!! si mai ales casele din Unavia care inca au preturi mult sub 100,000Euro pragul TVAului de 5%.

Pentru cine inevesteste acum in case comuna berceni din Unavia este aproape garantat ca o sa realizeze o crestere de valoare de cel putin 5-10% anual pentru urmatorii cativa ani. Va invitam la o vizionare !