Previziuni Piata imobiliara 2022

In articolul precedent, Previziuni Piata Imobiliara, un articol in care am facut cateva previziuni despre piata imobiliara in perioada 2022-2023, am facut argumentul ca pretul caselor in Comuna Berceni Ilfov, desi a crescut enorm in ultimii ani, ramane sa creasca si mai mult. Aceasta crestere este cauzata partial din cauza acestor elemente:
1) Pandemia COVID a scimbat cerintele cumparatorilor care cauta case in zone langa Bucuresti unde pot trai in mai liniste, intrun mod de viata mai curat si mai relaxat, avand curte, mai spatioate cu loc de munca “Work from home” de acasa la pretul unui apartament 2 camere in Bucuresti.
2) Tot din cauza pandemiei agentiile de Urbanism au lucrat incet si nu au dat drumul la destul de noi proiecte cauzand o deficienta mare de apartamente si in asa fel clientii alerg dupa din ce in ce mai putine oferte. Niciunul din PUZ-urile depuse de un an şi jumătate la PMB nu a fost discutat, nici măcar respins comunica George Marcu unui interview pentru imobiliare dot net. Nevoie de apartamente o sa continue sa existe si solutia care multi o sa abordeze este fie cumpara apartamente vechi or se muta langa Bucuresti unde inca exista teren.

3) Razboiul din Ucraina a facut ca multi dezvoltatori sa si opreasca operatiunile si in asa fel deficienta de case si imobiliare doar creste
4) Inflatia a rezultat intro crestere enorma al preturilor materialelor de constructie care sa ravarsat in cresterea preturilor caselor . Inflatia a rezultat de asemenea in din ce in ce mai multi sa cumpere terenuri ca sa si protejeze valoarea banilor si aceasta a adus iarasi la o crestere a pretul caselor.
5) Orasele si comunele in care pretul caselor a crescut si ramane sa creasca cel mai mult sunt acelea in care se dezvolta infastructura. Comuna Berceni ILFOV trece prin cea mai importanta si mare crestere al infastructurii inclusiv pasarela, centura si statie de metrou. Acestea o sa dezvolte zone si pretul caselor o sa creasca ca urmare.
6) Băncile nu mai finanțează decât în condiții foarte, foarte stricte tranzicțiile de imobile vechi, mai ales a celor din anii 1960-1970. Sunt trimiși evaluatori care analizează la sânge, practic, tot ce se întâmplă cu aceste clădiri, astfel că accesul la finanțări pentru imobile vechi cu siguranță va fi restrâns tot mai tare de acum încolo.


Cu toate zise mai sus, sunt specialisti care se intreaba daca nu cumva bula imobiliara de cativa ani este pe cale sa se sparga, si intram intro criza imobliara. Acestia argumenteaza urmatoarele

1) Persoanele aflate la prima achiziție vor fi afectate de măririle de prețuri de anul acesta si posibil si de condițiile oferite de bănci mai dure pentru accesarea unor credite. Banca Națională a României a crescut dobânda de politică monetară de la 2% la 2,5%, care este rata dublă față de cea din perioada similară a anului trecut. In paralel, Banca Națională a micșorat gradul de expunere la credite, în sensul că a micșorat procentul din veniturile lunare disponibile pe care le poți utiliza pentru contractarea unui credit. Imediat, cineva la același nivel de venituri ar putea, să acceseze un credit mai mic decât putea anterior. Deci sar putea ca cei care sunt la prima achizitie sau cu venituri mijlocii sa nu poate accesa noile preturi si sa nu poata cumpara case. Pentru acestia casele de vanzare in Comuna Berceni sunt cele mai accesibile care pret pentru acestia. Pretul unei case cu 3 camere incepe putin peste 100,000euro+TVA.

2) Dragoş Dragoteanu proprietarul brokerului imobiliar Euroest Invest este poate cel care mai mult decat altii prezice o perioada dificila in imobilare. Argumentle lui sunt afisate din timp in timp in ziarul financiar. Are in mare cateva argumente:
a) Dupa pandemie ce le intereseaza pe Romani sunt calatoriile scumpe, vacantele, si cheltuieli de placere si mai putin cumpararea de imobiliare. Deci dupa el aceasta o sa duca la o reducere in cerere pentru imobiliare.
b) Razboiul din Ucraina, zice el, e pe cale sa impinga Romania si Europa intro criza economica care ar putea bloca cele zeci de bilione de euro care Romania trebuie sa-i primeasca in urmatorii ani si care ar fara ei economia Romanier ar stagna si intra in recesiune.
c) El adauga ca daca Romania ar intra in recesiune multi Romania ar parasi tara si deaceea cererea pentru imobile o sa scada si mai mult. Si pe deasupra altii o sa si vanda imobilele cumparate initial pentru investitie si asta o sa influenteze si partea de oferta care o sa creasca si preturile o sa scada.

Ce sa zicem? Este greu sa vi la moment data cu previziuni piata imobiliara 2022 si Dragos a avut opinii negre si inainte, in 2020 deex, ziarului financiar a zis cam aceleasi lucruri si anii 2020-2022 au fost cei mai buni ani in istoria imobiliara din Romania. Acum da, daca razboiul din Ucraina ar fi sa continue sar putea ca piata imobiliara sa fie pusa intro incercare grea, si bineinteles daca cei 80milliarde de euro nu ar fi sa ajunga in Romania asta ar aduce iarasi la o situatie dificila fie in economie fie in imobiliare.

Noi suntem insa optimisti si siguri ca razboiul o sa se termine si in curand. Cresterea economica al Romaniei poate a scuzut putin din cauza razboiului dar nu a intrat si nu o sa intre in recesiune. Si desi multi cumparatori nu se misca asteptand terminarea razboiului, sunt si multi dezvoltatori care si au oprit activitatea si deaceea cerererile si ofertele sunt oarecum balantate.
Inflatia globala cauzata initial de banii pompati de banci in perioada epidemiei cat si de razboiul din Ucraina, o sa scada inspre sfarsitul anului, dupa ce impactul acestora o sa fie absorbit, si dobanzile sar putea si ele sa scada ca atare.

Romania o sa primeasca in urmatorii ani 80si ceva de bilione de euro bani care o sa scimbe Romania precum o cunoastem si ne asteptam ca cresterea economica a Romaniei sa ramana robusta in anii urmatori. Nu numai ca Romanii nu o sa plece din tara multi o sa revina pentru ca aici o sa fie motorul cresterii economice al Europei. Cu toate astea, pe fondul scumpirii finanţării adica creditelor, a creşterii costurilor materialelor de construcţii şi angajaţilor, cel mai probabil preţurile vor continua să crească, însă într-un ritm mult mai mic faţă de anii trecuţi.

In concluzie, noi ţinând cont de toate contextele dificile, pandemie, inflaţie, criza din Ucraina realizam ca piaţa imobiliara rezidenţială trece printr-o perioadă de transformare. Insa una dintre cele mai evidente tendinţe este cea a migrării locatarilor din oraşe către zonele metropolitane, mai ales din Bucuresti inspre Ilfov, unde pot avea locuinţe cu teren propriu.

Aceasta tendinta, cat si investitile enorme in infastructura Comunei Berceni ne fac siguri ca proiectul nostru o sa fie in continuare de interes cumparatorilor de locuinte. In continuare credem foarte tare ca razboiul din Ucraina o sa se termine in curand, inflatia o sa scada, si Romania o sa primeasca banii de la EU pe care o sa-i investeasca mai apoi in economie.

Noi din complexul de case de vanzare langa Bucuresti credem deci ca acum este cel mai bun timp pentru care doresc sa si cumpere o casa deoarece dupa ce razboiul se termina, dupa ce inflatia ar fi sa scada, dupa ce banii de la EU o sa ajunga in tara, pretul caselor o sa urmeaza cresterea anterioara si ar putea creste 20-40% in urmatorii cativa ani. Timpul cel mai bune sa va cumparati casa viselor voastre este astazi inainte de urmatoarea inevitabla crestere in preturi. Va asteptam!